berlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spree

Fassbrause

Fassbrause is een typisch Berlijns alcoholvrij drankje, dat de kleur van bier heeft, maar smaakt naar appel. Bij velen roept het de associatie op met de voormalige DDR, omdat het drankje daar destijds ongekend populair was. Maar nog steeds wordt het veel gedronken. Fassbrause dankt haar naam aan het feit dat het drankje, net als bier, oorspronkelijk uit een vat werd getapt.

FassbrauseHet drankje werd in 1908 uitgevonden door de Berlijnse chemicus Ludwig Scholvien, toen deze bezig was voor zijn zoon een drankje te vervaardigen dat er uit zag en smaakte als bier, maar geen alcohol bevatte. Zodoende zou zijn zoon in een Biergarten ook iets zonder alcohol kunnen drinken, zonder meteen op te vallen. Zeker is dat het wordt gemaakt uit water, malt, appelconcentraat en zoethoutwortel, maar het preciese recept is geheim. De grondstof voor het drankje wordt tot de dag van vandaag gemaakt door maar één bedrijf: het in Spandau gevestigde Wild Flavour GmbH (tot 1985 heette het bedrijf Dr. Scholvien Essenzenfabrik). 

Molle
Wild Flavour verkoopt de grondstof aan Radeberger-groep, waartoe ook de Berlijnse brouwerijen Berliner en Kindl behoren, die er op haar beurt weer de beroemde Rixdorfer Fassbrause van maakt. Omdat Fassbrause er uitziet als bier wordt het in Berlijn ook wel Sportmolle genoemd (Molle = bier). Alleen in het zuiden van Brandenburg heeft het een andere kleur, namelijk rood. Dat komt omdat het daar op basis van gefermenteerde framboos wordt gemaakt.

In de DDR is Fassbrause (en de "roten Fassbrause") altijd populair gebleven, in het westen is het in de loop der tijd door frisdranken als cola min of meer van de markt gedrukt. Maar inmiddels beleeft het drankje een ware comeback. Fassbrause wordt tegenwoordig ook in flessen en flesjes verkocht. Maar een 'originele' Fassbrause van het vat kun je nog steeds alleen maar in Berlijn krijgen.  
 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn