berlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-kerst

Botanische Tuin

Botanischer Garten Berlin is de populaire naam voor de botanische tuin van Berlijn. Met een oppervlakte van 43 hectare en ongeveer 22.000 plantensoorten is het de grootste botanische tuin op het vasteland van Europa en een van de grootste en belangrijkste botanische tuinen van de wereld. 

Botanische TuinBotanischer Garten und Botanisches Museum Berlin-Dahlem (BGBM) is de volledige naam van het complex dat tussen 1879 en 1910 onder leiding van Adolf Engler in Berlin-Lichterfelde en Berlin-Dahlem werd aangelegd. Oorspronkelijk werd de tuin aangelegd om planten uit de Duitse kolonies te onderzoeken; daartoe dienden de grote broeikassen. De directe aanleiding voor de aanleg van de tuin was het ruimtegebrek op de oude, al sinds 1679 bestaande landbouwkundige modeltuin in het Heinrich-von-Kleistpark.

Planten
De tuin bestaat uit drie gebieden: het parkachtige arboretum (houtige planten en rozen), de tentoonstellingsruimte waar planten uit de hele wereld in hun geografische context worden getoond en de collectie van 1500 systematisch gecategoriseerde plantentypen. Daarnaast is er een 3.000 m2 grote tuin waar de nadruk ligt op het ruiken en voelen van de verschillende soorten planten voor visueel gehandicapten en mensen in een rolstoel.

Aan de oostelijke rand van het park vind je vijftien geometrisch gerangschikte kassen, waaronder een tropische kas uit 1907 die met een oppervlakte van 1.700 men een hoogte van 25 meter een van de grootste ter wereld is. Bij een relatieve hoge luchtvochtigheid en een constante temperatuur van 30° C groeien in die kas zo'n 1.300 plantensoorten, waaronder de reuzenbamboe.

Museum
Organisatorisch behoort de tuin tot de Freie Universität Berlin. De botanische tuin is verbonden aan het Botanische Museum en een bron van vele wetenschappelijke publicaties. De botanische tuinen zijn niet alleen 's-zomers, maar ook 's-winters een bezoek meer dan waard. In de tuinen worden ook rondleidingen gegeven. Bovendien worden er regelmatig activiteiten als concerten gehouden.

Botanischer Garten

De tuin is dagelijks, net als de bibliotheek, vanaf 09.00 uur geopend, het museum vanaf 10.00 uur. In mei, juni en juli sluit de tuin om 21.00 uur, in november, december en januari om 16.00 uur. In de tussenliggende maanden om 17.00 uur (februari), 18.00 uur (maart en oktober), 19.00 uur (september) en 20.00 uur (april en augustus). Museum en bibliotheek sluiten het hele jaar door om 18.00 uur.

Botanischer Garten Berlin  
Königing-Luise-Straße 6-8
14195 Berlin (Steglitz)

S-Bhf: Botanischer Garten
U-Bhf: Dahlem-Dorf of Rathaus-Steglitz
Bus: 101, X83 en M48 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.