berlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-kerstberlijn-reichstag-kerst

Zones en kaartjes voor het openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in Berlijn is ingedeeld in drie zones, en betalen doe je naargelang het aantal zones waarin je reist. Hoe meer zones, hoe meer je ritje kost. Daarnaast kent Berlijn een keur aan kaarten en kaartjes voor het openbaar vervoer, variërend van een 'kort ritje' (Kurzstrecke) voor maximaal drie metrohaltes tot jaarkaarten. 

De zones in Berlijn:
Zone A: de binnenstad (binnen de S-Bahn Ring)
Zone B: buiten de S-Bahn Ring tot aan de stadsgrens 
Zone C: de directe omgeving van Berlijn (tot circa 15 km buiten de stadsgrens) en de stad Potsdam
Luchthaven Tegel ligt in zone B, luchthaven Schönefeld in zone C. 

Zones

Om gedoe te voorkomen kun je het best een dagkaart voor de zones A, B en C kopen. Je kunt dan overal in en buiten Berlijn van het openbaar vervoer gebruik maken zonder het risico tegen een bekeuring op te lopen (de boete voor zwartrijden is 40 euro). Vaak zul je genoeg hebben aan de zones A en B, maar voor 70 cent meer krijg je zone C er op je dagkaart bijna gratis bij, dus waarom zou je het risico van een bon nemen? De dagkaart mag je gebruiken op de dag dat hij is afgestempeld tot 03.00 uur de daaropvolgende dag.

WelcomeCard
Ook kunnen de Berlin Pass en de Berlin City Pass, de Berlin WelcomeCard of de Berlin CityTourCard een goede optie zijn. Deze kaarten kun je kopen voor een geldigheidsduur van 48 uur, 72 uur of 5 dagen. Deze kaarten zijn zowel voor alleen de zones AB, als de zones ABC verkrijgbaar. 

Bij de WelcomeCard krijg je een gratis plattegrond, een gids met 'insidertips' voor Berlijn en krijg je bij 200 toeristische en culturele attracties 50% korting. Bij de CityTourCard krijg je een gratis plattegrond van de binnenstad en 50% korting bij 50 attracties.

TIP: met de Berlin Pass en Berlin Welcomecard kun je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in Berlijn. Bestel ze van tevoren online!

Bestel de Berlin Pass en Welcomecard online

OV-ticketMauerfall-ticket
Voor reizen in de periode waarin de val de muur wordt herdacht (4-10 november 2019) biedt het vervoersbedrijf BVG speciale, heel goedkope, vervoersbewijzen. Lees er hier alles over.   

Enkeltje

Wil je alleen maar een incidentele keer een kort ritje maken dan kun je voor 1,70 euro een Kurzstreckenfahrausweis kopen. Je kunt daarmee één keer hooguit drie S- of U-bahnhaltes of zes tram- of bushaltes reizen. Voor 5,60 euro koop je een vierrittenkaart. 

Ga je verder dan kun je ook een enkeltje (Einzelfahrausweis) kopen, dat 2 uur geldig is en waarmee je binnen die tijd zo vaak kunt over-, uit- en instappen als je wilt. Officieel moet je wel volgens de kortste en meest gebruikelijke route van A naar B reizen, dus je mag niet met een kaartje van A naar B en vervolgens weer terug naar A.

Kinderen
Voor alle kaartjes geldt dat er ook een kortingstarief (Ermäßigungstarif) is voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar. Kinderen jonger dan zes jaar reizen gratis mee met een betalende volwassen begeleider (maximaal drie kinderen per begeleider). Ook mag je gratis een kinderwagen, je bagage en één hond meenemen. Voor iedere volgende hond moet je een kinderkaartje kopen. Voor het meenemen van een fiets heb je een fietskaartje nodig.

KaartjesautomaatKaartje kopen
Kaartjes kun je op alle stations in de automaten en bij het loket (Kundenzentrum) kopen. Loketten zijn er alleen op de grotere stations. Ook kun je kaartjes online kopen en dan zelf uitprinten (of laten opsturen).  Er is tenslotte ook nog een (gratis) app waarmee je je kaartjes kunt aanschaffen. 

De Berlin WelcomeCard kun je daarnaast ook kopen op vliegvelden en bij de Berlijnse VVV's (Berlin Tourist Info). Ook de ANWB verkoopt deze kaart. Let er bij de aanschaf wel op dat de kaart in twee varianten bestaat: de Berlin WelcomeCard en de Berlin WelcomeCard Museuminsel. Met deze laatste - iets duurdere - kaart heb je ook gratis toegang tot de vijf beroemde musea op het Museuminsel.

Voor alle kaartjes geldt dat deze pas geldig zijn nadat ze zijn afgestempeld. Je kunt ze afstempelen in de stempelautomaten bij de halte of in de bus of tram. Reis je met een niet afgestempeld kaartje dan zul je bij een controle zonder pardon als zwartrijder worden aangemerkt.

Berlijn Fahrinfo AppEen overzicht van alle tarieven vind je op de website van de VBB (rechtsboven kun je ook kiezen voor Engels, wanneer dat je makkelijker af gaat dan Duits). De kaartjes kun je bij de BVG ook online bestellen. Let op dat dit alleen gaat voor de zones AB en niet voor de zones ABC.
Een overzicht van de ticketprijzen voor de zones ABC vind je hier (pdf).

Aanrader
Een absolute aanrader voor wie het openbaar vervoer in Berlijn wil gebruiken is de (gratis) FahrInfo Plus App van het Berlijnse vervoerbedrijf BVG. Hiermee kun je, waar je je ook in Berlijn bevindt, je route per OV naar iedere willekeurige bestemming plannen. Je hoeft niet eens te weten wáár in Berlijn je bent, want dat detecteert de app zelf. En uiteraard kun je er ook je tickets mee regelen. Je vindt deze app hier: https://www.bvg.de/de/Fahrinfo/Jederzeit-mobil 

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!
03-11-2019

Metrocazar | Duidelijke en overzichtelijke beschrijving van het Berlijnse openbaar vervoer. Misschien is ons metro-navigatie-systeem ook wel handig voor mensen die Berlijn met de metro (U-Bahn) willen verkennen. https://www.metrocazar.com/berlijn/



Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.