berlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminselberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-reichstag-kerst

Liebermann Villa aan de Wannsee

Wie van kunst houdt, is in Berlijn op de juiste plek. Naast de grote musea is er ook een aantal kleinere die de moeite beslist waard zijn. De Max Liebermann Villa, gelegen aan de Wannsee is een uitstapje waard.

Berlijn_liebermann-villa-museumDe Liebermann Villa is een bescheiden museum, waarin naast de vaste collectie met het werk van Max Liebermann altijd een kleine maar fijne thematische expositie wordt getoond die meestal een verbinding heeft met tijdgenoten van Liebermann.

Max Liebermann was professor aan de Königliche Akademie der Künste in Berlijn en voorzitter van de Preussische Akademie der Künste. Hij had zijn hoofdverblijf op de Pariser Platz direct naast de Brandenburger Tor. Het huis aan de Wannsee bouwde hij als zomerverblijf en atelier. Naast zijn werk in Berlijn vertoefde hij in de zomer ook vaak in Nederland, waar hij zich liet inspireren door de weidse landschappen, de zee en het strand en tal van schilderijen maakte. Hij wordt beschouwd als een van Duitslands toonaangevende impressionisten. Liebermann was van Joodse afkomst, maar hij heeft alleen het begin van de naziterreur meegemaakt. Hij stierf in 1935.

Berlijn_max-liebermannTuin
De villa ligt met de achterkant aan de Wannsee en is omgeven door een fraaie tuin. Bij mooi weer is het goed zitten op het terras van Café Max met een mooi uitzicht op de tuin en de See. Je kunt er bijkomen van de drukte van de binnenstad van Berlijn. Een bezoek aan de villa is goed te combineren met een bezoek aan het huis waar de Wannsee-conferentie plaatsvond. Dat ligt slechts honderd meter verder.

De villa ligt aan de Colomierstrasse en die is te bereiken met de lijnen 1 en 7 van de S-Bahn (richting Potsdam/Wannsee). Stap uit op station Wannsee en neem tegenover het station buslijn 114 richting Heckeshorn. De bus stopt voor de deur van de Liebermann Villa.

Liebermann Villa    
Colomierstrasse 3, 14109 Berlijn (Wannsee) 

(dit artikel is een bijdrage van Bart van den Eijnde)

Berlijn_liebermann-villa-wannsee

Berlijn_max-liebermann-villa

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Fragmente

Video van Marco Woldt over het Lichtgrenze-project in Berlijn op 9 november 2014. Ter herdenking van 25 Val van de Berlijnse Muur.