berlijn-reichstag-kerstberlijn-bezienswaardigheden-spreeberlijn-kerstberlijn-bezienswaardigheden-holocaust-monumentberlijn-bezienswaardigheden-berlijnse-muurberlijn-bezienswaardigheden-dom-museuminsel

Märchenbrunnen, sprookjesfontein in het park

In de westelijke punt van Volkspark Friedrichshain in Berlijn vind je de sprookjesfontein (Märchenbrunnen): een enorme fontein, omgeven door uit steen gemaakte sprookjesfiguren. Op warme zomerdagen een geliefde plek voor ouders met kinderen: terwijl zij op een bankje zitten kunnen de kinderen zich uitleven in het water. Maar ook een mooie plek voor raadsels en voorlezen. Kan jij alle 106 figuren thuisbrengen?

MärchenbrunnenIn 1840 besloot het Berlijnse gemeentebestuur een openbaar park op te richten in het dichtbevolkte oosten van Berlijn. Het oudste deel van het park werd daarop in de jaren 1846-1848 aangelegd. Later, in 1893, wilde men het inmiddels grotere park voorzien van een artistieke toegangspoort. Het werd het ontwerp van Stadtbaurat Ludwig Hoffmann, die zich had laten inspireren door de vele spelende kinderen die hij tijdens een bezoek in het park had aangetroffen. De bouw van de fontein begon uiteindelijk in 1901 en pas twaalf jaar later, op 15 juni 1913, volgde eindelijk de grote opening.

Sprookjesfiguren
De neo-barokke Märchenbrunnen zijn 90 bij 172 meter groot en bestaan uit verschillende waterbekkens en fonteinen. Daaromheen 106 sculpturen, waarvoor de Zuidduitse beeldhouwers Ignatius Taschner, Georg Wrba en Josef Rauch tekenden. Ze stellen deels sprookjesfiguren voor, maar zijn ook deels puur decoratief. 

Aan de rand van de fontein vinden we figuren uit negen sprookjes van de gebroeders Grimm: Hans en Grietje, de gelaarsde kat, gelukkige Hans, de zeven raven, Assepoester, Roodkapje, Broertje en zusje, Sneeuwwitje en de zeven dwergen en Doornroosje. Verderop treffen we vier hermen aan: ze stellen een oger, een reuzendochter, een gnoom en Vrouw Holle voor. Op de arcades zijn marmeren beelden van bejaagbare dieren.

Zowel het Volkpark Friedrichshain als de Märchenbrunnen liepen in de Tweede Wereldoorlog grote schade op. Aan het eind van de oorlog waren zelfs alle beelden verdwenen. In 1950 werden ze, zwaar beschadigd, teruggevonden in een moestuin in Friedrichshain, waarna de Märchenbrunnen weer werden hersteld. Daarbij werden de sprookjesfiguren door grotere kopiën vervangen. In de jaren 1972/1973 en 1982/1983 werden de oorspronkelijke, beschadigde, beelden gereconstrueerd.

MärchenbrunnenKinderen

Zeker op warme zomerdagen zijn de Märchenbrunnen een heerlijk uitje met de kinderen. Op het randje van de fontein, met je benen bungelend in het verkoelende water, is het daar goed toeven. In het oudste park van Berlijn zijn bovendien nog ligweiden, een eendevijver, de avonturenspeeltuin "indianendorp" en verschillende sportveldjes waar je kunt basketballen, voetballen of volleyballen.  

Ook vind je er restaurant en biergarten Schönbrunn. Op de zogenaamde Bunkerberg (in de volksmond: de Mont Klamott), de 78 meter hoge berg in het midden van het park waar oorlogspuin is gestort, mag je ook barbecuen (wel je eigen spullen en eten meenemen). 's-Zomers wordt het park ook gebruikt als openluchtbioscoop.

Tip:
Krijg je zin in een spontane picknick, dan kunnen ze je in het nabijgelegen Galerie-Café van "Jugend im Museum e.V." (Hufelandstraße 35) helpen aan een picknickmand met sandwiches en een thermoskan.

Het park is dagelijks geopend van 08.00 tot 22.00 uur en in de weekeinden van 09.00 tot 22.00 uur.
De fontein werkt in de regel van Pasen tot eind oktober van 09.00 tot 22.00 uur. 's-Winters worden de beelden ingepakt, om schade door bevriezing te voorkomen.

Märchenbrunnen im Volkspark Friedrichshain
Friedenstraße
10249 Berlin (Friedrichshain)

Tram: M4 (Am Friedrichshain)
S-Bahn: Landsberger Allee (vanaf de halte is het een dik kwartier lopen)

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!


Timelapse Berlijn

One day in Berlin - mooie timelapse van een dag in Berlijn